Share on Facebook Print

BTW-nr  826.03.418.B01                ABN-AMRO rekening NL12ABNA048.14.76.431    BIC:ABNANL2A                KvK Amsterdam nr  34071065

Praktische Meteo voor Zeilers

Deze basiscursus is bedoeld voor zeilers die weersinformatie beter willen begrijpen. Hij laat je kennismaken met de grondbeginselen van de meteorologie, echter zonder dat je elk detail van ingewikkelde natuurkundige processen moet kunnen doorgronden. We willen immers geen meteoroloog van je maken, maar een zeiler die plezier heeft van zijn weerkennis in de praktijk aan boord.

In twee dagen behandelen we de mechanismen achter het weer, maken we je vertrouwd met weersystemen en leren we je eigen waarnemingen en weerberichten te interpreteren. En natuurlijk is er volop aandacht voor de rol die het internet speelt bij weersinformatie voor zeilers.

Een belangrijk deel van de cursus besteden we bovendien aan het interpreteren van weerkaarten en gribfiles.


Bekijk een voorbeeld


Toegepaste Meteo voor Zeezeilers


Voor zeilers die zich de basiskennis hebben eigen gemaakt, is er een eendaagse cursus Toegepaste Meteo voor Zeezeilers. Deze dag staat vooral in het teken van de dagelijkse praktijk aan boord. Een van de uitgangspunten is de rol die kennis van het weer kan spelen bij de navigatie.

We gaan aan het werk met verschillende soorten weerkaarten, staan uitgebreid stil bij de voor- en nadelen van gribfiles en leren je hoe je die kennis gebruikt bij het bepalen van de meest optimale route.


Aan de hand van de actuele situatie op deze cursusdag gaan we een aantal routes behandelen, waarbij onder andere het programma qtVLM wordt gebruikt.
Toegepaste Meteo voor Vertrekkers

Inhoudelijk lijkt deze cursus op de vorige. Ook nu gaat het om het vertalen van weerkennis naar aangenamere, snellere of veiliger zeiltochten. In dit geval richten we ons echter veel nadrukkelijker op zeilers die lange reizen maken. Niet alleen zal hun informatie onderweg uit heel andere bronnen komen, ook aan de techniek om daarover te kunnen beschikken worden andere eisen gesteld. Maar ook zal het weer zich vaak op een heel andere manier aan hun manifesteren. Zo behandelen we bijvoorbeeld ook de passaatsystemen, het ontstaan van orkanen en cyclonen en tropisch weer in het algemeen. Ook routeplanning in relatie tot langjarige statistieken en seizoenen krijgt volop aandacht. Een unieke gelegenheid om nieuwe kennis te vergaren maar ook om gelijkgestemden te ontmoeten….


Meer informatie >

Meteocursussen voor Zeilers
                                                 
in samenwerking met          

cursusdagen cursusdagen cursusdagen

Meer informatie >